Recept på Gräddkola

Godis är ju något som hör julen till och varför inte en härlig gräddkola? Här är ett recept på gräddkola som vi tror ska passa de flesta. Receptet räcker till cirka 40 kolor

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde, 300 g
  • 3 dl strösocker, 270 g
  • 1 1/2 dl ljus sirap, 210 g
  • 50 g smör
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Ta och blanda alla ingredienser i en kastrull.
  2. Låt det koka upp och låt det sedan koka på en medelvärme på 125°C, det tar ca 25-30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter. Rör om då och då.
  3. Häll sedan upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15×20 cm. Låt smeten svalna i rumstemperatur.
  4. Skär sedan kolan i bitar med en kniv. Förvara den i rumstemperatur i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager, så att de inte klibbar fast i varandra.

Tips

Strö gärna över lite flingsalt innan kolan har stelnat helt. Sött och salt i en smakfull förening!